לרב שקולניק שלום,
רציתי לשאול על נושא המחמאות לאשה.
אנחנו נשואים 15 שנים. קשר מצוין ב"ה, שותפים ומשתפים, מדברים פתוח, יש נושאי שיחה ונעים וטוב לנו ביחד, ברוך ה'.
מאז שאני מכירה את עצמי יש לי ערך עצמי נמוך, בלי שום יחס ליכולות לכישורים ולהצלחות שלי, תמיד ארגיש מי אני בכלל, חוסר ערך כזה שהולך איתי לכל מקום, וצורך לקבל מחמאות ואישור מהסביבה שאני טובה וראויה וכו' (ההורים שלי לא ידעו להחמיא ולעודד ו"לראות" את הילדים, הנתינה שלהם התבטאה בעיקר בפן הטכני). זה חלק מהסיפור חיים שלי, ואפילו שאני עובדת על זה, (מודעות וכו') כנראה תמיד תהיה לי התמודדות עם זה. היום אני כבר במקום אחר, כבר מעריכה את עצמי הרבה יותר ומרגישה נוכחת בחיים שלי, ויש לזה השפעה חיובית על הזוגיות ועל הילדים, אבל בזמני משבר או קושי מיוחד – יבואו הרגשות המחלישים המוכרים ואני אזדקק שמישהו מבחוץ יוציא אותי מ"בועת הנחיתות" המוכרת שלי.
בעלי הוא אדם מקסים עם ראיה חיובית, אבל הוא לא רגיל להחמיא. נראה לי שזה קשור לבית של ההורים שלו. בבית שלו, בניגוד אלי, הייתה הרבה התפעלות מהילדים, התפארו בו, נתנו לו חיזוקים, הוא הרגיש שהוא "מישהו". הערך העצמי שלו ממש בריא וחיובי, בכל מצב מרגיש טוב עם עצמו (לא גאוה או משהו כזה). הוא גם יודע לתת את זה לילדים, להחמיא, להתפעל מהם, לעודד אותם.
בקשר אלי – הוא קצת שוכח… זה פשוט לא במודעות שלו להחמיא לאשה כ"כ. באופן כללי יש מציאות של מחמאות שהוא נותן לי, מעריך ומתפעל, אבל לא על בסיס קבוע יומיומי. יכול להיות מחמאה אחת-שתיים ליום, והוא ירגיש בסדר עם זה. לי זה מאד חסר. אני מרגישה שאני זקוקה ממנו ליותר, על הרבה יותר דברים, שיגיד לי ש******* כל בוקר, זה נותן לי הרבה. הוא היה אומר, אבל מתישהו זה הפסיק, וזה הוריד לי את החשק ל***** כשלא היה לי זמן או מצברוח. אמרתי לו את זה, והוא ענה שזה באמת לא בסדר שהוא לא אומר, אבל גם כשהוא לא אומר הוא שם לב ש******* וזה נעים לו. יופי, ומה עם ההרגשה הטובה שלי?…
אני לא יודעת אם הצורך המוגבר שלי במחמאות וחיזוקים הוא בגלל החוסר האישי שלי בתחושת ערך או שזה צורך טבעי של כל אשה. אני מתחבטת בזה כל פעם מחדש וזה מתחיל לשגע אותי… אני יודעת שאם אשה רוצה לרגיש טוב בזוגיות היא קודם כל צריכה להרגיש טוב עם עצמה בלי קשר לזוגיות בכלל. אם היא מפילה את החוסרים שלה על הבעל ומשעבדת אותו ל"חור השחור" הזה שהיא בעצמה לא יודעת איך למלא, (ושהיה קיים גם לפני שהתחתנה) זה שוחק את הבעל, שאולי יראה בכך עול ומעמסה בשלב מסוים, וגם לא בטוח שזה מוצדק שהיא תצפה ממנו לכך.
מצד שני ידוע מה שכותב החזו"א באיגרתו שטבע האשה להתענג על החן שלה בעיני בעלה, וזה בדיוק מה שהמחמאות נותנות לי. ככה אני מרגישה שאני "מישהו" בשבילו. אז אולי זה כן צורך בסיסי ולגיטימי שאני תלויה בבעלי כדי לקבל אותו, ולא דרישה מוגזמת? מצד שני זה לא שאין מחמאות בכלל, אז אולי מה שהוא כן אומר – אמור להספיק לי? (בגלל הנחיתות אני מרגישה שלא מגיע לי לתפוס יותר מידי מקום, יש לי מחשבות של "תגידי תודה על מה שנותנים לך את כנראה לא מעריכה את מה שאת מקבלת…")
חשוב לי להרגיש טוב בזוגיות, לא להרגיש שאני מסתפקת במועט, אני רוצה שפע של קשר רגשי, וברור לי שזה יטיב עם הזוגיות וגם הוא ירוויח מזה. בזמנים של מיעוט מחמאות גם יורד לי העניין בקרבה. ואחרי כמה ימים שלא היו מחמאות ואז הוא נזכר להגיד יותר – זה לא מיד משפר את ההרגשה, ולוקח לי זמן ל"התייצב" עם זה.
הוא יודע שזה חשוב לי, ושזה לא הצד החזק שלו, והוא משתדל.
אני יודעת להגיד לו בזמנים שחסר לי מחמאות, בצורה מכבדת ולא מאשימה, והוא מקבל ומתחזק בנושא. אבל זה נמאס… כל פעם אני אצטרך להרגיש את חיבוטי הנפש האלו לפני שאני מזכירה לו להחמיא? זה פשוט לא נכנס לו למערכת באופן קבוע… לפעמים אני מרגישה שבאיזשהו מקום הוא מחשיב את ההעצמה לילדים יותר מאשר לי, כי זה בונה ומגדל אותם. שם זה כן זורם לו בטבעיות. טוב, אולי כי ככה הוא גדל. אבל גם אשה זקוקה, אפילו שהיא כבר אדם בוגר…
יש לו גם זמנים שהוא מחמיא הרבה וכיף לי עם זה, אבל זה לא קבוע, ובזמנים שזה לא ככה אני מרגישה שהלב שלי קצת נסגר ומתרחק (לוקח לזה כמה ימים לקרות, כשאני רואה שעובר עוד יום ועוד יום ככה). וממש לא נעים לי עם זה. ושוב, זה יותר חוסר הרגל ולא חוסר אכפתיות, ודווקא בגלל זה לא נעים לי להזכיר לו, כי הוא שוכח ואולי אני מכבידה עליו עם הבקשות שלי (שוב, הנחיתות…)
איך אני יכולה להרגיש טוב ובלי להכביד, ואיך אדע אם הצורך שלי בעוד מחמאות הוא לגיטימי או נובע מהנחיתות שלי שזקוקה לאישור חיצוני?
אגב, בנושא האישור החיצוני – היום אני כבר מרגישה בעלת ערך עצמי ביחס להרבה אנשים אחרים שבעבר חשתי נחותה לידם. אבל מול בעלי זה משהו אחר, אני זקוקה לאישורים ממנו על הטוב שהוא רואה בי. אם הוא לא אומר אני מתחילה לחשוב שאולי אני לא נראית טוב בעיניו היום, אולי אני סתמית כזו בעיניו, ואני רוצה להרגיש שאני מס' 1 בשבילו (פעם זה אפילו לא עלה על קצה דעתי, היום כן, זה גם מראה על שיפור בערך העצמי). אולי אני "עפה" על עצמי? איך אני אדע אם הרצונות שלי מוגזמים או לגיטימיים?
מתנצלת על האריכות, אולי חזרתי על עצמי גם.
תודה רבה על העלון המושקע והמיוחד, שמביא למודעות הרבה דברים חשובים!
אגב אם תחליט לפרסם בעלון, תשמיט בבקשה את המקומות שפירטתי על הרקע והמשפחה שלו והמנטליות.
שלום ותודה על השאלה!
קודם כל משמח לקרוא על ההתקדמות המשמעותית בחייך.
אם בעלך רוצה להבין טוב את נושא המחמאות – הוא יכול לעשות זאת באמצעות קורס "הדרך אל החיים המאושרים".
כאן אתייחס לשאלתך כאישה.
כמה דברים…
1.
כל העניין של מחמאות יכול להיות קשור לבית, אבל אצל גבר זה פחות העניין. מה גם שלא יוצא כלום מזה שזה מגיע מבית הוריו או מבית סבתותיו. מה זה נותן לנו? אנשים אומרים לי את זה הרבה. וצריך לחשוב כשאת אומרת את זה מה זה נותן לך? זה מרגיע שיש הצדקה לזה או אולי זה סתם מתסיס נגד המשפחה שלו. מה זה נותן?
2.
נשים וגברים צריכים לדעת שגבר שמחמיא לגבר אחר יותר מפעם בשבוע זה עלול להכניס אותו באופן מידי לרשימת החשודים של האדם המוחמא… כי החשיבה הגברית היא קצת רכושנית ופחות רגשית ולכן זה מתפרש כדלהלן: מקבל המחמאה ממלמל לעצמו "בטח הוא עוד מעט יבקש ממני הלוואה" או "כנראה הוא הולך לבקש ממני סיגריה". גבר לא סתם יוצא מגדרו ביום בהיר להחמיא לבן שיחו הגברי על הערכה העמוקה שלו אליו. זה יכול לקרות. אני עושה את זה הרבה. אבל זה לא משהו שגבר נולד איתו… מה שנולדים איתו זה בסגנון "בטח ההוא רוצה רכוש שלי לעצמו, לכן הוא נהיה כזה נחמד"…
3.
אחד הדברים שקורים הוא שגבר חושב שאם יחמיא לאשתו מעבר לגבול זה ייתפס כמי שרוצה לקנות אותה לעצמו או להשיג ממנה סלט… או משהו אחר… והוא חושש שזה ייתפס מכוער כמו בין שני בחורים בישיבה שמחמיאים אחד לשני מעבר לסטנדרט הדליל….
4.
את לא "עפה על עצמך". כל מה שכתבת מקורו הוא בשפיות ובתחושות בריאות של אישה! לא קשור לנחותה וכדומה. (תמיד אפשר לקשור כתרים למה שתרצי… אפשר נגיד להוסיף תיבול מלמעלה של כפייתיות למחמאות וגם אלימות מחמאתית והכנעת הגבר במשפחה היהודית… כאמור: זה לא).
5.
אישה שמקבלת מבעלה 2 מחמאות ביום. המשמעות היא שבעלה מחמיא לה והוא בעניין. אבל לא מחמיא מספיק. ולמרות החיסרון בכמות, עצם זה שאישה מבקשת יותר- זה מראה שהוא בעל טוב ושיש לה למי לפנות! אבל בהחלט 2 מחמאות ליום זה לא משביע אישה בצורה מושלמת.
6.
גבר שלא מחמיא לאשתו מספיק השמחה בבית לא משהו ויש בדרך כלל תחושה של שגרה כזו בסגנון "עוד יום…"
7.
אישה שבעלה לא מחמיא לה, המסקנה הכי לא נכונה להסיק מכך היא, שבעלה לא מרוצה ממנה או לא מתלהב ממנה. מה שיותר נכון שהוא לא מבין את החשיבות של זה או שהוא מבין אבל ממש קשה לו להחמיא מתוך הרגשות אישיות שלו –
(כדוגמת "איך אני אראה אם אחמיא. אולי זה ייתפס חשוד\ מוזר\מצחיק" או "אני חושש מהתגובה של אשתי בפועל" או "אני חושש שאשתי תדחה את זה").
8.
בשביל גברים כאלה קורס הדרך אל החיים המאושרים יכול לעזור לזה בעיקר למי שרק חסרים לו הידע וההבנה (יש כאלו שהקורס יתן להם את הידע אבל עדין יהיה להם קשה ליישם ולהפנים היטיב בלי ליווי במסגרת ייעוץ).
לגלות עוד מהאתר הרב יעקב שקולניק - יועץ נישואין
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
4 Responses
השאלה מוכרת… והתשובה – מחזקת
כדי להעצים את השאלה אוסיף עוד משפט: "אבל אם מקבלים כי ביקשתי אותה – היא שווה רבע ואולי פחות מאשר היא הייתה מגיעה לבד !!!"
שלום הרב רציתי להבין אז בעצם כמה פעמים לפרגן אם 2 לא מספיק ביום? והייתי שמח לשמוע יותר על הקורס הדרך או על משהו שיכול לתת לי יותר כלים ושמות ופיתןחים של פירגונים אני מתכוון להצעות איך לומר ולעשיר את עולם המחמאות במילים יפות ונלוות אני מקווה שהבנת על מה אני מדבר ותודה לכם על הכל
ומה אני יגיד, עם 2 מחמאות לשנה?
לכבוד הרב שקולניק
התשובה שכתבתם ברורה ונכונה
ברשותכם אוסיף עוד איזה נקודה אולי זה כתוב
שגבר כשרוצה מחמאה זה צריך להיות משהוט מיוחד
משא"כ אשה מחמאה פשוטה טוב לה העיקר שיבוא כל יום חם מהתנור [הלב]