מאמר מאת הרב שלמה ביניק:
כלי לשינוי והקלה רגשית IDY (עשה זאת בעצמך)
יש לראות במאמר זה כחומר השראה בלבד, ובכל מצב יש לפנות לאיש מקצוע מוסמך. כל שימוש הוא באחריות המשתמש בלבד.
לשמור ולהדפיס
מומלץ ללמוד את שלבי הטכניקה לפני שמבצעים אותה.
טכניקה זו מבוסס על תכנים של NLP, ובמיוחד על 'הנחת היסוד' שנקראת: "הכוונה החיובית".
לפי הנחת היסוד של 'הכוונה החיובית' כל רגש שאנחנו מרגישים, גם הרגשות השליליים, המוח הוא זה שמפעיל אותם, הכול מתוך כוונה חיובית. כוונה טובה.
למשל: אדם שיש לו דיכאון, מבחינת המוח "זה לטובתו" כי זה מונע ממנו לעבוד קשה. ולכן המוח רואה ב'דיכאון' משהו חיובי. בחרדות למשל, קל מאוד להבין את 'הכוונה החיובית', כי החרדה מונעת מהאדם להיכנס ל"מצב של סכנה". ואפילו אדם שיש לו חרדה חברתית, או ערך עצמי נמוך, וכן כל הפרעה רגשית, המוח הוא זה שמפעיל או משמר את הרגש שאנחנו רואים אותו שלילי, כי הוא מבין שיש בזה תועלת לבן אדם.
הכלי שאתם לומדים פה, יכול להיות לשמש כחלק מתהליך טיפולי מלא, אך המקום שהוא עובד מצוין, ומביא הקלה רגשית, ואף לפעמים לשינוי מלא, זה ברגשות שאנחנו מתמודדים איתם ביום יום.
האם אתם רוצים לנסות? בואו!
אנחנו מתחילים.
שימו לב, וציינו: מה הרגש, אותו הייתם רוצים, לא להרגיש יותר? __________________________
לצד זה ציינו גם: מתי הרגש הזה מופיע אצלכם?__________________________________
וכאשר הוא מופיע, עד כמה הוא חזק? מ 1 עד 10 (10 זה הכי חזק) _____________________
הקטע הבא הוא תוספת שמתאים לאנשים מעמיקים יותר, שיש להם 'מודעות' ל"אמונות שלהם". כמו למשל: יש מישהו שיגיד: אני מרגיש דכדוך או עצבות, שאלו 'רגשות', והם רגשות מצוינים לעשות עליהם את התהליך. ויש אנשים שיהיה להם קל יותר, או מדויק יותר להתבטא דרך ביטוי 'האמונות' שלהם, והם יגידו משהו כמו: "אני מרגיש שאף אחד לא אוהב אותי, (ולכן אני בדכדוך), או: אני לא מצליח, ולכן אני כישלון, (ובגלל זה, אני מתוסכל), ש'אלו' בעצם 'אמונות' שיש לאדם על עצמו, ובכלל.
אם יש לכם אמונה, עדיף שתעבדו אתה
אבל אפשר לעבוד בכייף על הרגש עצמו..
ואנחנו עובדים לשלב הבא:
אנחנו משתמשים ב"רמזור", בכלי הזה, כי הוא אלמנט שנתפס מאוד טוב במוח, במיוחד אצל ילדים ואנשים הפתוחים ליצירתיות. אך אחרי שתלמדו את התהליך, ותיישמו אותו, תוכלו גם להפעיל אותו בצורה הטכנית, ללא הרמזור, למקרה שתפעילו את התהליך עם אנשים שפחות אוהבים רמזורים. 🙂
הרמזור – שלב א
שים לב, יש לך כאן 'רמזור' על השולחן, כל 'מנורה עגולה' ברמזור, היא בעצם גם 'כפתור'. ושים לב כאשר אתה תלחץ (אל תלחץ..) על הכפתור הירוק, מה שיקרה, זה שכבר לא תוכל להרגיש את הרגש הזה יותר, או להסכים עם האמונה הזאת יותר, (במידה ובחרתם באמונה.).
תגיד לי האם אתה מוכן ללחוץ על הכפתור הירוק. עכשיו! ?
ציין לי מ1 ועד 100. ( 1 זה אומר: "לא מוכן בכלל", ו 100 אומר: "מוכן לגמרי!!")_____________
(במידה והתשובה היא 100, לפי 'כללי הכלי הזה', זו טעות!, כי לפי הכוונה החיובית, אם היית כבר מוכן ב100, ולא היה אצלך שום רצון לרגש השלילי, אז הוא כבר מזמן לא היה אצלך. – לכן גם אם אתה מהאנשים שרוצים מאוד את השינוי, ומציינים 100. אז זה לא באמת מאה. לכן, תבחר מספר אחר. ותן לאינטואיציה שלך להגיד את המספר.
והנה עולה השאלה: בחרת מספר שהוא פחות מ100. (על שינוי שאתה מאוד רוצה). והנה השאלה: למה לא בחרת 100? למה בחרת את המספר הספציפי שבחרת? למה אתה עדיין רוצה את הרגש?, ולא מוכן לשחרר אותו? _____________________________________________
וכאן בשורה האחרונה, כנראה רשמתם איזה שהו פחד או רגש אחר שהוא זה שמונע מאתכם לוותר על הרגש. וזהו בעצם הכוונה החיובית של המוח שלכם. בשלב הזה יהיה קל גם לזהות, לצד הרגש, או בלעדיו, 'אמונה' שיש לבן אדם, שבגלל האמונה הזאת, הוא חייב להחזיק ברגש. שניהם זה בסדר.
ועם הרגש הזה או האמונה הזאת, אנחנו עוברים לשלב הבא:
הרמזור – שלב ב
כאן אתם חוזרים, ועושים את שלב א – על הרגש או האמונה שנשאר לכם משלב א. ובסוף החזרה על שלב א, אתם שוב תישארו עם 'רגש' או 'אמונה', אותו אתם מביאים כרגש/אמונה חדשים לשלב ג.
הרמזור – שלב ג
כאן אתם שוב חוזרים לשלב א. רק שהפעם זה בסדר ורצוי, וזה מה שיקרה 'בדרך כלל': אתם תהיו מוכנים ללחוץ על הכפתור הירוק ב100%. ראיתי אצל מעט מטופלים שלוקח להם עוד סיבוב, או אפילו שלושה סיבובים, אבל בסופו של דבר, כולם מגיעים ל100%
המשך הכלי:
ברגע שאתם מוכנים ללחוץ על הכפתור הירוק, אתם יכולים ללחוץ, אבל אין לכם בזה צורך, כי השינוי כבר קרה, בתוך הראש שלכם. כי בתהליך שעשיתם, בעצם העליתם למודעות, את הכוונה החיובית, או את הכוונות החיוביות שהיו לכם במוח, ובכך – או שפתרתם אותם, או שהבנתם שהם לא סיבה מספיקה, להרגיש את מה שהרגשתם.
ושימו לב, משהו אחד חשוב: חוק הוואקום. אנחנו יודעים: במאגר של מים, אם נוציא משם כוס מים, מיד יתמלא אותו מקום, שהיו בו מים קודם, במים חדשים. וכך זה גם ברגשות. לכן מה שתעשו עכשיו זה לבחור איזה רגש אתה רוצה שיופיע במקום הרגש שהלך. תחשוב על הרגש, ותמשיך לחיים,
בהצלחה!
שלמה ביניק – מטפל רגשי (מעל 8 שנים) – יוצר תוכן בתחום הטיפול, אימון אישי, ועסקים.
מנחה סדנת "ממקצוע לעסק" לעצמאים בעלי הכשרה מקצועית – שטובים בחלק המקצועי!!
רוצים לקבל גרסה מהודרת ומורחבת של הכלי, או תוכן נוסף, הירשמו פה למטה.
אשמח לקבל תכנים בתחום הטיפול, ועוד.
לגלות עוד מהאתר הרב יעקב שקולניק - יועץ נישואין
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
2 Responses
יפה מאד
ההסבר שלך ממש ברור ועושה מוטיבציה לנסות את התרגיל
נשמע כלי טוב לעבודה, עם תוצאות מידיות
תודה!
תודה,
אכן, היופי של הכלי הזה, שהוא נותן תוצאות במיידי.